УЕФА: Развој футсала од 1996. године

Пре 25 година, 8.јануара 1996.године, репрезентације Шпаније и Белгије започеле су тада прво УЕФА првенство Европе у футсалу. То је тада још било експериментално такмичење, а сада футсал куца на врата Олимпијских дисциплина…

Футсал као нова дисциплина фудбала датира још од 1930-их година прошлог века, али је под покровитељством ФИФА дошао тек пет пуних деценија касније, и то првим Светским првенством у Холандији 1989. године. УЕФА је покренула прво званично такмичење неколико година касније. Ипак са само 17 пријављених репрезентација није било довољно за оно што је требало да постане Футсал ЕУРО да би му се доделио пун шампионски статус.

Квалификације у јесен 1995. су дале шест селекција које су играле на завршном турниру у Кордоби. Домаћин турнира Шпаније је на премијери победила Белгију резултатом 2:1 головима великана – Вићентина и Паула Роберта. Холандија и Украјина су испале у групној фази а у првом полуфиналу је Шпанија савладала Италију тог 12. јануара, док је Русија била боља од Белгије. Два дана касније виђено је велико финале пред око 4.500 гледалаца. Шпанија је победила јаку Русију са 5:3, јунак је био Вићентино за црвену фурију док је за Русију одигао одлично и постигао два гола још један великан и футсал легенда – Константин Еременко.

Хавијер Лозано је тада тренирао Шпанију, и довео је до титуле, укупно три под његовим вођством, са два тријумфа на ФИФА Светским првенствима у футсалу. „ На свим утакмицама је владала спектакуларна атмосфера. На улицама Кордобе се живело тих дана за добар футсал. А кључан је био тим. Групација играча и стручни штаб који су се борили како за победе тако и за славу јер су донели свету вест о футсалу почевши од Европе. Овако је исписана историја футсала, делима а не речима.“

Технички директор УЕФА Анди Рокбургх, бивши шкотски фудбалски менаџер, написао је у службеном билтену УЕФА из марта 1996. године: „ Морам да признам да сам путовао у Кордобу са одређеним сумњама. Моја претходна искуства са футсалом су се заснивала на шест година бочне игре са нормалном лоптом и даскама око додирне линије што је било као фудбалска верзија хојека на леду. Међутим, оно што сам видео у Шпанији дало ми је пуно простора за размишљање… Свако ко сумња у вредност футсала као спектакла треба саветовати да погледа видео-касету европског финала.“ Тешко је тада било доћи до снимка тог спектакуларног финала јер је ТВ пренос радила само локална телевизијска станица, јер су тада велики примат имали други дворански спортови… Сада, како је футсал добио пуну афирмацију и званичан статус у ФИФА и УЕФА, експанзија футсала је видљива из године у годину. Финални турнир УЕФА 2022. године у Холандији ће бројати чак 16 најбољих европских селекција а уведен је и нови сустем квалификација где ће се играти двокружни систем код куће и у гостима. Што ће се моћи пратити путем сателитских и интернет преноса широм света.

Педесет и пет репрезентација ушло је у нови циклус квалификација за УЕФА Европско првенство у Холандији наредне године. Сада су поред  УЕФA Лиге првака покренута и друга футсал такмичења – ЕУРО футсал за жене као и УЕФА ЕУРО за омладинске селекције U19 што је доказ да се футсал  непрестано развија.

Погледајте ремек дело, гол мајстора игре на петопарцу Рикардиња на ЕП у Београду 2016. године:

UEFA Futsal EURO

2018: Португал  3-2 Шпанија  (пп) /Љубљана, Словенија/
2016: Шпанија  7-3 Русија /Београд, Србија/
2014: Италија  3-1  Русија  /Антверпен, Белгија/
2012: Шпанија  3-1 Русија (пп) /Загреб, Хрватска/
2010: Шпанија  4-2 Португал /Дебрецин, Мађарска/
2007: Шпанија  3-1 Италија  /Порто, Португал/
2005: Шпанија  2-1 Русија /Острава, Чешка/
2003: Италија  1-0 Украјина  /Катерта, Италија/
2001: Шпанија  2-1  Украјина (златни гол) /Москва, Русија/
1999: Русија  3-3 Шпанија (4-3 пенали) /Гранада, Шпанија/
1996*: Шпанија  5-3 Русија  /Кордоба, Шпанија/
*УЕФА ЕП се рачуна од 1999.године а премијерно такмичење 1996 је било експерименаталног типа