Трагови – Пола деценије касније: Арена за сва времена!

Пет година је прошло од када је стављена тачка на највећи догађај одржан на нашим просторима у историји футсала – и од највећег успеха нашег националног тима. На данашњи дан, 13. фебруара 2016. године, спуштена је завеса на десето Европско првенство у футсалу, које је одржано у Београду.

Без обзира на проток времена, сећања су и даље свежа, што довољно говори колики успех је тада направио наш национални тим, како кроз популаризацију овог спорта, тако и кроз резултате изабраника селектора Аце Ковачевића, са Марко Перићем као предводником на терену.

Памти се како је „грмела“ пуна „Београдска арена“ (нажалост, са скраћеним капацитетом за овај турнир на тек нешто више од 11.000 гледалаца, па се за утакмице Орлова тражило много „карата више“), кроз коју је прошло све најбоље што је европски континент могао да понуди те 2016. године када је реч о игри „на петопарцу“. Памти се убедљива победа против Словеније, па сензационалан тријумф над Португалом и магија Рикардиња, затим победнички гол Милоша Симића у последњој секунди четвртфиналне утакмице са Украјином… Наравно, памти се и то полуфинале, та жал која је остала за „скалпом“ Русије и у регуларном делу и у продужецима, после чега се надовезао и пораз од Казахстана у борби за бронзу, док је Шпанија стигла до седме титуле првака тријумфом над Русијом.

У идеалном тиму шампионата, међу 14 најбољих, нашли су се голман Миодраг Аксентијевић, Марко Перић и Младен Коцић. Поред ове тројице и раније поменутог Симића, капитена садашње генерације репрезентације Србије, дрес Орлова су носили голман Немања Момчиловић, Александар Живановић, Слободан Јањић, Владимир Лазић, Стефан Ракић, Марко Радовановић, Душан Милојевић, Марко Пршић, Милош Стојковић и Слободан Рајчевић.

Памти се све поменуто и још много тога. И памтиће се заувек. Капа доле мајстори, за све учињено, у нади да ће бити још прилика да се наш футсал попне тако високо и да га као нација пратимо са таквим жаром. Ко зна, можда је прилика већ крајем лета и почетком јесени на Светском првенству у Литванији.

Подсетите се атмосфере и пута Орлова на Европском првенству те 2016. године, као и финалне утакмице, кроз извештаје УЕФА.

(Фото: screenshot YouTube/UEFA)