Tragovi – Pola decenije kasnije: Arena za sva vremena!

Pet godina je prošlo od kada je stavljena tačka na najveći događaj održan na našim prostorima u istoriji futsala – i od najvećeg uspeha našeg nacionalnog tima. Na današnji dan, 13. februara 2016. godine, spuštena je zavesa na deseto Evropsko prvenstvo u futsalu, koje je održano u Beogradu.

Bez obzira na protok vremena, sećanja su i dalje sveža, što dovoljno govori koliki uspeh je tada napravio naš nacionalni tim, kako kroz popularizaciju ovog sporta, tako i kroz rezultate izabranika selektora Ace Kovačevića, sa Marko Perićem kao predvodnikom na terenu.

Pamti se kako je „grmela“ puna „Beogradska arena“ (nažalost, sa skraćenim kapacitetom za ovaj turnir na tek nešto više od 11.000 gledalaca, pa se za utakmice Orlova tražilo mnogo „karata više“), kroz koju je prošlo sve najbolje što je evropski kontinent mogao da ponudi te 2016. godine kada je reč o igri „na petoparcu“. Pamti se ubedljiva pobeda protiv Slovenije, pa senzacionalan trijumf nad Portugalom i magija Rikardinja, zatim pobednički gol Miloša Simića u poslednjoj sekundi četvrtfinalne utakmice sa Ukrajinom… Naravno, pamti se i to polufinale, ta žal koja je ostala za „skalpom“ Rusije i u regularnom delu i u produžecima, posle čega se nadovezao i poraz od Kazahstana u borbi za bronzu, dok je Španija stigla do sedme titule prvaka trijumfom nad Rusijom.

U idealnom timu šampionata, među 14 najboljih, našli su se golman Miodrag Aksentijević, Marko Perić i Mladen Kocić. Pored ove trojice i ranije pomenutog Simića, kapitena sadašnje generacije reprezentacije Srbije, dres Orlova su nosili golman Nemanja Momčilović, Aleksandar Živanović, Slobodan Janjić, Vladimir Lazić, Stefan Rakić, Marko Radovanović, Dušan Milojević, Marko Pršić, Miloš Stojković i Slobodan Rajčević.

Pamti se sve pomenuto i još mnogo toga. I pamtiće se zauvek. Kapa dole majstori, za sve učinjeno, u nadi da će biti još prilika da se naš futsal popne tako visoko i da ga kao nacija pratimo sa takvim žarom. Ko zna, možda je prilika već krajem leta i početkom jeseni na Svetskom prvenstvu u Litvaniji.

Podsetite se atmosfere i puta Orlova na Evropskom prvenstvu te 2016. godine, kao i finalne utakmice, kroz izveštaje UEFA.

(Foto: screenshot YouTube/UEFA)