IN MEMORIAM: Zbogom Kenedi

Napustio nas je Kenedi… Ove četiri reči sasvim sigurno izazivaju tugu među pripadnicima mnogih generacija koje su odrastale sa loptom i tom „magičnom igrom na petoparcu“. Jednostavno, bilo je dovoljno izgovoriti taj nadimak i svi su znali o kome se radi, toliko se „zalepio“ za njega da je među ljubiteljima malog fudbala zasenio nekadašnjeg američkog predsednika i upravo on bio prva asocijacija. Mnogi zbog toga nisu ni znali pravo ime – Dragomir Milačić.

Napustio nas je nedugo pošto je napunio 84. godinu i ostavio prazninu među mnogima koji su ga cenili i voleli, a njegov neizbrisiv trag je vezan za legendarne Mungose i brojne anegdote koje dosežu decenijama unazad, do doba romantike, kada je mali fudbal doživljavao zvezdane trenutke na masovnim turnirima širom nekadašnje Jugoslavije. Broj trofeja koje je osvojio predvodeći brojna velika imena koja su zaigrala u tom dresu ni ne pamti, toliko ih je…

Uspomena sa Sportovog turnira 1983. godine (foto: kmfmungosi.rs)

I ne samo to, već je jedan od tvoraca šampionske dinastije Marba. Znao je, uz osmeh, da istakne kako je upravo on najzaslužniji za to što su među Mungose, kasnije Tempo kompani, pa onda Marbo, što je ime pod kojim je ovaj klub dostigao kontinentalnu slavu, stigli Bojan Pavićević i Milan Bogdanović. I sve posle toga je istorija – šampionska. Ispratio je te uspehe bodreći ih sa klupe, znao da uputi i zlata vredan savet… Koliko su ga cenili dovoljno govori detalj sa gostovanja Brazila u „Beogradskoj areni“ pre dve godine, kada je izašao na parket kako bi dobio plaketu Fudbalskog saveza Srbije, priznanje za sve što je postigao u malom fudbalu, upravo iz ruku Bojana Pavićevića, sadašnjeg prvog čoveka srpskog futsala.

Svečanost pred utakmicu Srbija – Brazil u Beogradu 2019. godine (foto: Futsal Srbija)

Kenedi je bio i strastveni kolekcionar, imao je u glavi i na papirima mnogo uspomena, koje je uvek bio spreman da podeli sa dragim osobama. Posebno je voleo fotografiju i često je sa fotoaparatom u rukama i širokim osmehom beležio trenutke. I delio ih je sa zadovoljstvom, sa potpisom za sećanje.

Zbog svega toga, ostaće zauvek sa nama… Spavaj Džine, nećemo te zaboraviti!

Sahrana Dragomira Milačića Kenedija biće održana u četvrtak, 18. marta 2021. godine na Centralnom groblju u Beogradu u 12.30 časova.