КАЛКУЛАЦИЈЕ ОРЛОВА: Директан пласман на ЕП немогућа мисија, бараж са Белорусијом?

Репрезентација Србије може сутра да обезбеди директан пласман на Европско првенство у Холандији или да се домогне баража (од 14. до 17. новембра) или да заврши овај квалификациони циклус неуспехом. То је исход сусрета одиграних у уторак, када су Финска и Словачка победама обезбедиле место на турниру у Холандији од 19. јануара до 6. фебруара 2022. године. Дакле, све опције су у игри, а најмање вероватна је она по којој ће среда, 14. април 2021. бити дан када ће наш национални тим осигурати седми наступ на континенталном надметању најбољих репрезентација.

Прво она најоптимистичнија – да Орлови славе са девет или више голова разлике на гостовању лидеру Групе 4 и да у исто време буде нерешено у дуелу између Пољске и Чешке у Групи 8. Делује веома мало вероватно, зар не? Ипак је превише бодова просуто до сада за директан пласман, закључно са она два против Румуније, после примљена два гола у завршници утакмице у Вршцу. Уз претходно поменуто и напомена да још увек није регистрована отказана утакмица између Украјине и Албаније у Групи 1, али би било тешко очекивати да би домаћин могао да киксне чак и када би та утакмица била одиграна.

Рачунајући и Украјинце, познато је већ 14 од 16 учесника ЕП 2022. године. То су још домаћин Холандија, затим Хрватска, Русија, Грузија, Азербејџан, Словачка, Босна и Херцеговина, Казахстан, Шпанија, Словенија, Италија, Финска и актуелни шампион Португал.

Много реалнија је она опција по којој би Орлови могли до места у баражу, а за то је потребно да не изгубе у Зеници, у дуелу који се игра у среду од 18 часова. Такође, могли би до баража и у случају пораза од Босне и Херцеговине уколико Румунија не победи Македонију у Темишвару (сутра у исто време). А, ако се домогну баража, онда постоје три могућа ривала и три комбинације:

– То би била Белорусија из Групе 5 уколико не буде нерешено у дуелу Групе 8 између Пољске и Чешке (победник те утакмице би се пласирао директно на ЕП);

– То би била Пољска уколико одигра нерешено против Чешке резултатом 0:0, 1:1 или 2:2 (док би Белорусија отишла директно на ЕП);

– То би била Чешка уколико одигра нерешено у Пољској резултатом 3:3 или више (док би Белорусија отишла директно на ЕП).

Како год било, бодримо наш национални тим до позитивног резултата у Зеници, а биће времена за размишљање о наредним противницима. Срећно Орлови!

Све резултате квалификација за ЕП 2022. године можете да погледате овде.