КМФ ЛЕТЕЋИ ХОЛАНЂАНИН: Дугих 20 година постојања врбашког футсала

Постојање дуго две деценије КМФ Летећег Холанђанина је вредност која траје уз осцилације и мање или веће успехе…  Спортска прича је почела кад је генерација ’74 завршавала основну школу и играла први пут на Дневниковом турниру 1988. године, под називом „Летећи Холанђанин“. Датум оснивања клуба који се води званично у актима је 22. новембар 2000. године.

Клуб је званично почео да се такмичи од 2001 године у Футсал лиги Војводине. Која је у то време функционисала тако што су пријављене екипе из Војводине играле квалификационе утакмице,и после освајања другог места и пласмана у 2. Републичку футсал лигу Србије, где је у сезони 2001-2002 заузела 4. место.

За оснивање клуба и почетак такмичења су „кривци“: Горан Боровић, Горан Самарџић, Душан и Радомир Шипчић, Бранислав Петровић, Марко Даковић, Мартин Томановић, Дејан Поповић, браћа Илија и Игор Мићуновић, Жељко Даниловић, Далибор Јонаш, Никола Куртума, Владимир Вујачић, Борис Правиловић и Зоран Јакшић.

Шест сезона се клуб такмичио у Првој футсал лиги Србије, где је имао запажену улогу и увек био неугодан противник како на домаћем тако и на гостујућем терену. Највећи успех је био учешће у плеј оффу и освајање 3. места у сезони другој сезони такмичења у Првој футсал лиги ФСС. Споменућемо да се у том периоду у једном моменту на ширем списку за репрезентацију налазио Дражен Арваји (тада играч КМФ Марбо Интермеззо), а да су он и Петар Ковач наступали за универзитетску репрезентацију Србије.

Потом следи мање или више егзистирање у Другој футсал лиги или Футсал лиги Војводине. Од сезоне 2018/2019 већи акценат се придаје на раду са млађим категоријама. Оформљена је и кадетска селекција која је учествовала на пилот пројекту ФС Србије који се одржавао у Кући фудбала а на њој је учествовало 16 екипа. На том такмичењу смо заузели само четврто место иако су кадети Врбашана били не челу табеле пред завршни турнир. Јован Даниловић је изабран за најбољег голмана кадетске лиге, а селектор Омладинске футсал репрезентације Владимир Јовановић је приметио тада талентоване и перспектине младиће: Копривицу, Ераковића, Марковића, Поповића и Лепојевића од којих су неки прихватили позив у Омладинску футсал репрезентацију Србије. Из те поставе данас су још увек у клубу Андреј Шмит, Бобан Копривица, Миљан Марковић, Митар Ераковић, Лука Драгнић и Јован Даниловић.

Протекла сезона када Омладинска екипа Летећег Холанђанина у саставу Јован Даниловић, Миљан Вукановић, Слободан Копривица, Лазар Радановић, Митар Ераковић, Немања Муминовић, Миљан Марковић, Лука Драгнић, Вукашин Авдаловић, браћа Андреј и Мартин Шмитом предвођени капитеном Данилом Радовићем прво освајају Омладинску лигу ФС Војводине а онда на завршници за Омладинског првака Србије побеђују у финалу домаћи КМФ Земун Само право и освајају пехар првака Србије…

Жељко Ачански 10 и Жељко Зечевић 77 – КМФ Летећи Холанђанин ВРБАС

 

Два играча ветерана одлазе у заслужену пензију, први је Куљанин Жељко Ачански Ачо, који је у сезони 2009/2010 био најбољи стрелац Прве футсал лиге ФСС са 35 постигнутих голова.

А после пуних 18 сезона у пензију иде, али ће вероватно ући у тренерске воде, Жељко Зечевић, популарни Зеко.

КМФ Летећи Холанђанин је бренд општине Врбаса који има светлу будућност у футсалу.