ФИФА: ВАР технологија на СП у Литванији!

Да је футсал у незадрживој експанзији показују и најновије одлуке светске куће фудбала а везана су директно за футсал уочи предстојећег СП у Литванији…

Светско првенство у Литванији ући ће у историју као прво такмичење тог ранга на којем ће се премијерно користити ВАР технологија. ВАР тахнологија је већ тестирана у неколико врхунских футсал лига. С обзиром да је једна од тачака ФИФА-ине визије за предстојећи период 2020. – 2023. максимална употреба технологије за побољшање фудбалског /и футсал/ искуства, Веће ФИФА је недавно одобрило употребу ове технологије на СП-у у Литванији који ће се одржати у периоду од 12. септембра до 3. октобра ове године.

Састав ВАР ће се користити код следећих ситуација:

  • има ли или нема гола,
  • има ли или нема казненог ударца,
  • директни црвени картон(и),
  • потенцијална погрешна одлука судија.

Пјерлуиђи Колина, председник ФИФА-иног судијског одбора је велики поборник ВАР технологије па је везано уз увођење ВАР-а у футсал изјавио следеће: “Ово је важна прекретница за футсал: увођење ВАР-а на највишој смотри међународног такмичења. То ће бити иновативан састав за футсал који ће омогућити брзи преглед одређених потенцијалних инцидентних тј. спорних ситуација на терену и сигурно омогућити праведније резултате.”

Многи врхунски играчи и тренери су дали велику подршку увођењу ВАР технологије, а протокол за коришћење истог ће бити објављен уочи СП-а у Литванији.