FIFA: VAR tehnologija na SP u Litvaniji!

Da je futsal u nezadrživoj ekspanziji pokazuju i najnovije odluke svetske kuće fudbala a vezana su direktno za futsal uoči predstojećeg SP u Litvaniji…

Svetsko prvenstvo u Litvaniji ući će u istoriju kao prvo takmičenje tog ranga na kojem će se premijerno koristiti VAR tehnologija. VAR tahnologija je već testirana u nekoliko vrhunskih futsal liga. S obzirom da je jedna od tačaka FIFA-ine vizije za predstojeći period 2020. – 2023. maksimalna upotreba tehnologije za poboljšanje fudbalskog /i futsal/ iskustva, Veće FIFA je nedavno odobrilo upotrebu ove tehnologije na SP-u u Litvaniji koji će se održati u periodu od 12. septembra do 3. oktobra ove godine.

Sastav VAR će se koristiti kod sledećih situacija:

  • ima li ili nema gola,
  • ima li ili nema kaznenog udarca,
  • direktni crveni karton(i),
  • potencijalna pogrešna odluka sudija.

Pjerluiđi Kolina, predsednik FIFA-inog sudijskog odbora je veliki pobornik VAR tehnologije pa je vezano uz uvođenje VAR-a u futsal izjavio sledeće: “Ovo je važna prekretnica za futsal: uvođenje VAR-a na najvišoj smotri međunarodnog takmičenja. To će biti inovativan sastav za futsal koji će omogućiti brzi pregled određenih potencijalnih incidentnih tj. spornih situacija na terenu i sigurno omogućiti pravednije rezultate.”

Mnogi vrhunski igrači i treneri su dali veliku podršku uvođenju VAR tehnologije, a protokol za korišćenje istog će biti objavljen uoči SP-a u Litvaniji.