ГРУЗИЈА – СРБИЈА (меч 1): Шанса Вулићу и Милановићу, јуримо шест од шест

Репрезентација Србије одиграће данас прву од две пријатељске утакмице са Грузијом, у Олимпијској палати у Тбилисију (15.00).

Орловима ће провере (реванш у суботу, у исто време) против јаке селекције са неколико натурализованих Бразилаца послужити као одлична припрема за предстојеће Европско првенство у Холандији (19. јануар – 6. фебруар 2022) и дуеле у Групи А са Португалом (19.1; отварање), Украјином (23.1) и селекцијом домаћина (28.1).

Грузија ће, такође, бити учесник континенталне смотре – у Групи Д заједно са Шпанијом, Азербејџаном и Босном и Херцеговином, пошто је успешно пребродила два круга квалификација; у првом била боља од Немачке, тзв. Косова и Аустрије; у другом била иза Русије и испред Француске и Јерменије.Мајес: Вулић је добар голман, Милановић је доказао квалитет

Селектор Србије Дејан Мајес у интервјуу за Спортски журнал говорио је о актуелностима из табора Орлова пред двомеч са Грузијом:

– Изо­ста­ће пе­то­ри­ца стан­дард­них ре­пре­зен­та­ти­ва­ца: Не­ма­ња Мом­чи­ло­вић, Мар­ко Пр­шић, Јо­ван Ла­за­ре­вић, Ми­лош Стој­ко­ви­ћ и Мла­ден Ко­цић. Пр­ви пут по­зив је до­био Кри­сти­јан Ва­сић.

Мајес верује да ће сви бити спремни за Холандију:

Ко­ци­ћу су пре­о­ста­ле још две не­де­ље те­ра­пи­ја због ко­ле­на, Пр­ши­ћев клуб је због на­шег ба­ра­жа са Бе­ло­ру­си­јом од­ло­жио пр­вен­стве­ни меч и због ре­гу­лар­но­сти мо­ра у овом тер­ми­ну да га од­и­гра. Мом­чи­ло­вић је до­био сло­бод­но због по­ро­ди­це, же­на му се по­ро­ди­ла пред Свет­ско пр­вен­ство у Ли­тва­ни­ји.

Шансу између статива добиће Јаков Вулић и Немања Милановић.

Ву­лић је до­бар гол­ман, али у ФОН-у је по­след­њих го­ди­ну и по за­ме­на Ни­ко­ли Јо­си­мо­ви­ћу. Ми­ла­но­вић је ква­ли­тет до­ка­зао у Еко­ном­цу, то­ком пр­вен­ства у Дру­гој ли­ги.


ТЕСТОВИ ЗА ЕП: Стручни штаб репрезентације Србије у среду у Тбилисију Фото: Фејсбук

Миодраг Аксентијевић је због црвеног картона против Португала на СП у Литванији кажњен са четири утакмице и половину је одрадио у баражу (Мајес: Очекујемо да добије смањење)


Свих пет победа Орлова кроз историју

Наша репрезентација (под именима СР Југославија и Србија и Црна Гора) је кроз историју одиграла пет утакмица са Грузијом и забележила све победе.

  1. октобар 1995. (Торино, Италија); квалификације за СП

Грузија – СР Југославија 3:7

  1. децембар 1999. (Москва, Русија); турнир

СР Југославија – Грузија 1:0

  1. новембар 2000. (Ваљадолид, Шпанија); квалификације за ЕП

СР Југославија – Грузија 3:0

  1. новембар 2003. (Птуј, Словенија); квалификације за СП

Србија и Црна Гора – Грузија 6:3

  1. јануар 2004. (Зрењанин, Србија), квалификације за ЕП

Србија и Црна Гора – Грузија 9:2


Талес предводи Грузију

Селектор Грузије Автандил Асатиани за пријатељске утакмице са Србијом и Киргистаном (21. и 22. децембар) позвао је 17 репрезентативаца, међу њима и Талеса Феитосу, не тако давно члана шампионских тимова Економца и Црвене звезде.

На списку су:

Голмани

Звијад Купатадзе (Гаспром Југра, Русија)

Александар Јамбурија (Теласи)

Торнике Букија (Кеми, Финска)

Играчи

Јанико Гиоргаиа (Теласи)

Шота Топурија (Теласи)

Иракли Тодуа (Теласи)

Нукри Чумбуридзе (Теласи)

Вакхтанг Кекелиа (Сипар, Таџикистан)

Арчил Себискверадзе (Гомељ, Белорусија)

Елисандро Гомеш (Брага, Португал)

Гиорги Гхавтадзе (Сибирјак, Русија)

Бруно Петри Бранко (Хаен, Шпанија)

Талес Феитоса (Кандосо, Португал)

Ронињо (Хале-Гуик, Белгија)

Николоз Куртанидзе (ПСП)

Гиорги Зунтуров (ПСП)

Гиорги Курдадзе (Динамо Гродно, Белорусија)


Голман Звијад Купатадзе пропустиће дуеле са Орловима и касније се прикључити репрезентацијиСмањен капацитет Олимпијске палате, улазак уз потврду о вакцинацији или тест

Према прописима у Грузији, у Олимпијској палати у Тбилисију дозвољено је присуство 33 процената капацитета дворане (за кошаркашке утакмице 9.700, за концерте 11.000).


СОВЈЕТСКИ СТИЛ: Олимпијска палата у Тбилисију Фото: Википедија

Улаз је бесплатан, сви који желе да присуствују утакмицама са Србијом морају да покажу личну карту, потврду о вакцинацији или ПЦР тест са валидношћу од 72 сата, (или) негативан 24-часовни антигенски тест, (или) доказ о прележаном коронавирусу у последњих шест месеци (то се односи и на малолетне особе).

Олимпијска палата је саграђена 1961. и реновирана 2007. године.


Насловна: Репрезентација Србије на тренингу у Олимпијској палати у Тбилисију Фото: Фејсбук