Марко Гавриловић – утисци после УЕФА турнира

По Вашој оцени, колико сте задовољни постигнутим са У19 репрезентацијом  Србије, на управо завршеном УЕФА турниру у Врњачкој Бањи?

  • Резултатски и јесам и нисам задовољан. Имали смо јако тешку групу. Без дилеме далеко најтежу и најуједначенију групу у квалификацијама за ЕП. Ако се осврнемо на историју резултата које смо имали са истим ривалима, ова наша генерација је пре овог турнира већ играла један пријатељски меч са репрезентацијом Мађарске који је изгубила 5:3 и два меча против Француске где је један изгубила 6:2 а други је било нерешено 1:1. Против Словеније која је била први носилац у групи са овим годиштем нисмо играли до сада. Дакле, са те стране, резултатски могу бити задовољан. Победили смо Мађарску 6:0 и Словенију 4:3 и тим победама заузели друго место у групи. Такође, направили смо осетан искорак у односу на резултате са претходном генерацијом која је била четврта у групи са Португалом, Босном и Херцеговином, и Молдавијом. Верујем да смо тиме повећали шансе наредној генерацији У19 чије формирање следи за пласман на нама свима толико жељено ЕП. Остаје ипак жал за поразом у мечу са Француском. Реално, тог дана су били бољи ривал. Сигурно не бољи за резултат 4:0, али то је футсал. Шта би било да смо играли са Французима неки други дан? Могу само да нагађам и верујем да би био исход бољи по нас али то сад и није битно. Паркет је показао да је Француска у овом тренутку најбоља екипа ове групе, да смо ми други, Словенија трећа а Мађари четврти и то је оно што се пише – сумира утиске Марко Гавриловић.

Кратак пресек до сада урађеног са У19 селекцијом Србије, и план са наредном генерацијом 2004/2005?

  • Од самог формирања прве генерације У19 репрезентације сам део стручног штаба. Пет година сам био помоћник Владимиру Прши Јовановићу и од јануара сам преузео да водим ту селекцију. Искрено, јако сам задовољан урађеним у претходном периоду. Посвећен сам футсалу максимално и изузетно радан и исто то тражим од свих чланова стручног штаба. Успели смо ту радну енергију да пренесемо и на играче, и стварно је у таквим условима било милина радити. Било је тешко, малтене без слободног времена током припрема али то је на крају и донело резултат. Ови момци имају карактер, ови момци имају квалитет, потребни су им само квалитетан рад, утакмице, утакмице и утакмице и време… Били смо добри у фебруару, били смо још бољи у марту и зато највише жалим сто нисмо изборили пласман на ЕП. Сигуран сам да би играчи много напредовали уз овакав рад до септембра и да би у Шпанији заблистали пуним сјајем. Упоредо са припремама за квалификације за ЕП, заједно са својим стручним штабом организовао сам три селективна тренинга за играче са подручја Војводине, Београда и Источне Србије и стекао увид у квалитет момака који конкуришу за наредну генерацију. На подручју Западне Србије тај тренинг није рађен јер сам кроз лигу све момке из тог подручја гледао по неколико пута. База играча је изузетно скромна. Идеја је да је током априла или најкасније у првој половини маја проширимо новим селективним тренинзима који ће бити организовани у сва четири региона. Чека се и званична потврда из УЕФА када ће та нова генерација (2004. год и млађи) играти квалификације али по неким првим назнакама то ће вероватно бити у марту наредне године. То је јако мало времена али тако је свим репрезентацијама. Ситуација због короне је продужила такмичење претходне генерације за годину дана и зато ће такмичења за наредну вероватно морати да убрзају да би се све вратило од генерације 2006.  у нормалу. Знам да нас чека доста посла и рад од нуле али мој стручни штаб и ја не бежимо од тога. Надам се да смо резултатима у квалификацијама оправдали поверење челника ФСС и да ћемо наставити и даље са радом.

По Вашем мишљењу, који је најбољи начин да се унапреди рад у футсал категоријамаса млађим категоријама?

  • Мађари имају лиге за У9, У11, У13, У15, У17 и У19. Словенци исто, као и Французи. Французи су 2018. године уложили 2 милиона еура у футсал академију и већина играча репрезентације против које смо ми играли ту живи, иде школу и два пута дневно тренира. Читам пре неки дан текст и листу 20 француских клубова са највише регистрованих футсал играча. Први клуб има 385 играца 19-ти клуб на тој листи има регистрованих 199 играча. Ви сами рачунајте колика је то база. Ми можемо да маштамо и да причамо лако је њима и да тапкамо у месту. Имамо ту омладинску лигу која је за све клубове прве и друге лиге обавезна а уз то могу да је играју и клубови нижих лига који желе. Читао сам пре неки дан на интернету неки адресар футсал академија у Србији. Пише да их има 12. Да ли их има и колико, можемо да причамо када се прво дефинише шта је академија а шта не. Као неко ко је стално на терену и свакодневно се бави тиме, за мене је ситуација која се тиче млађих категорија у футсалу, на жалост, јако лоша.

Раније није било ни омладинске лиге. Покренули смо је. Савез је стао из ње. Мислим да следећи корак морају да направе клубови и да приону на рад а кад се појави довољан број клубова који то истински желе да се формирају и У17 и У15 и све остале лиге за још млађе играче савез ће сигуран сам све то на свој начин и подржати. Марко Гавриловић, селектор У19 репрезентације Србије у футсалу завршава:

Што се мене лично тиче, докле год сам на позицији на којој јесам, помагаћу клубове који раде са младима. Саветима, неким тренингом, доласком на утакмице –  а то је нешто што је у природи мог посла и што се и подразумева.