Marko Gavrilović – utisci posle UEFA turnira

Po Vašoj oceni, koliko ste zadovoljni postignutim sa U19 reprezentacijom  Srbije, na upravo završenom UEFA turniru u Vrnjačkoj Banji?

  • Rezultatski i jesam i nisam zadovoljan. Imali smo jako tešku grupu. Bez dileme daleko najtežu i najujednačeniju grupu u kvalifikacijama za EP. Ako se osvrnemo na istoriju rezultata koje smo imali sa istim rivalima, ova naša generacija je pre ovog turnira već igrala jedan prijateljski meč sa reprezentacijom Mađarske koji je izgubila 5:3 i dva meča protiv Francuske gde je jedan izgubila 6:2 a drugi je bilo nerešeno 1:1. Protiv Slovenije koja je bila prvi nosilac u grupi sa ovim godištem nismo igrali do sada. Dakle, sa te strane, rezultatski mogu biti zadovoljan. Pobedili smo Mađarsku 6:0 i Sloveniju 4:3 i tim pobedama zauzeli drugo mesto u grupi. Takođe, napravili smo osetan iskorak u odnosu na rezultate sa prethodnom generacijom koja je bila četvrta u grupi sa Portugalom, Bosnom i Hercegovinom, i Moldavijom. Verujem da smo time povećali šanse narednoj generaciji U19 čije formiranje sledi za plasman na nama svima toliko željeno EP. Ostaje ipak žal za porazom u meču sa Francuskom. Realno, tog dana su bili bolji rival. Sigurno ne bolji za rezultat 4:0, ali to je futsal. Šta bi bilo da smo igrali sa Francuzima neki drugi dan? Mogu samo da nagađam i verujem da bi bio ishod bolji po nas ali to sad i nije bitno. Parket je pokazao da je Francuska u ovom trenutku najbolja ekipa ove grupe, da smo mi drugi, Slovenija treća a Mađari četvrti i to je ono što se piše – sumira utiske Marko Gavrilović.

Kratak presek do sada urađenog sa U19 selekcijom Srbije, i plan sa narednom generacijom 2004/2005?

  • Od samog formiranja prve generacije U19 reprezentacije sam deo stručnog štaba. Pet godina sam bio pomoćnik Vladimiru Prši Jovanoviću i od januara sam preuzeo da vodim tu selekciju. Iskreno, jako sam zadovoljan urađenim u prethodnom periodu. Posvećen sam futsalu maksimalno i izuzetno radan i isto to tražim od svih članova stručnog štaba. Uspeli smo tu radnu energiju da prenesemo i na igrače, i stvarno je u takvim uslovima bilo milina raditi. Bilo je teško, maltene bez slobodnog vremena tokom priprema ali to je na kraju i donelo rezultat. Ovi momci imaju karakter, ovi momci imaju kvalitet, potrebni su im samo kvalitetan rad, utakmice, utakmice i utakmice i vreme… Bili smo dobri u februaru, bili smo još bolji u martu i zato najviše žalim sto nismo izborili plasman na EP. Siguran sam da bi igrači mnogo napredovali uz ovakav rad do septembra i da bi u Španiji zablistali punim sjajem. Uporedo sa pripremama za kvalifikacije za EP, zajedno sa svojim stručnim štabom organizovao sam tri selektivna treninga za igrače sa područja Vojvodine, Beograda i Istočne Srbije i stekao uvid u kvalitet momaka koji konkurišu za narednu generaciju. Na području Zapadne Srbije taj trening nije rađen jer sam kroz ligu sve momke iz tog područja gledao po nekoliko puta. Baza igrača je izuzetno skromna. Ideja je da je tokom aprila ili najkasnije u prvoj polovini maja proširimo novim selektivnim treninzima koji će biti organizovani u sva četiri regiona. Čeka se i zvanična potvrda iz UEFA kada će ta nova generacija (2004. god i mlađi) igrati kvalifikacije ali po nekim prvim naznakama to će verovatno biti u martu naredne godine. To je jako malo vremena ali tako je svim reprezentacijama. Situacija zbog korone je produžila takmičenje prethodne generacije za godinu dana i zato će takmičenja za narednu verovatno morati da ubrzaju da bi se sve vratilo od generacije 2006.  u normalu. Znam da nas čeka dosta posla i rad od nule ali moj stručni štab i ja ne bežimo od toga. Nadam se da smo rezultatima u kvalifikacijama opravdali poverenje čelnika FSS i da ćemo nastaviti i dalje sa radom.

Po Vašem mišljenju, koji je najbolji način da se unapredi rad u futsal kategorijamasa mlađim kategorijama?

  • Mađari imaju lige za U9, U11, U13, U15, U17 i U19. Slovenci isto, kao i Francuzi. Francuzi su 2018. godine uložili 2 miliona eura u futsal akademiju i većina igrača reprezentacije protiv koje smo mi igrali tu živi, ide školu i dva puta dnevno trenira. Čitam pre neki dan tekst i listu 20 francuskih klubova sa najviše registrovanih futsal igrača. Prvi klub ima 385 igraca 19-ti klub na toj listi ima registrovanih 199 igrača. Vi sami računajte kolika je to baza. Mi možemo da maštamo i da pričamo lako je njima i da tapkamo u mestu. Imamo tu omladinsku ligu koja je za sve klubove prve i druge lige obavezna a uz to mogu da je igraju i klubovi nižih liga koji žele. Čitao sam pre neki dan na internetu neki adresar futsal akademija u Srbiji. Piše da ih ima 12. Da li ih ima i koliko, možemo da pričamo kada se prvo definiše šta je akademija a šta ne. Kao neko ko je stalno na terenu i svakodnevno se bavi time, za mene je situacija koja se tiče mlađih kategorija u futsalu, na žalost, jako loša.

Ranije nije bilo ni omladinske lige. Pokrenuli smo je. Savez je stao iz nje. Mislim da sledeći korak moraju da naprave klubovi i da prionu na rad a kad se pojavi dovoljan broj klubova koji to istinski žele da se formiraju i U17 i U15 i sve ostale lige za još mlađe igrače savez će siguran sam sve to na svoj način i podržati. Marko Gavrilović, selektor U19 reprezentacije Srbije u futsalu završava:

Što se mene lično tiče, dokle god sam na poziciji na kojoj jesam, pomagaću klubove koji rade sa mladima. Savetima, nekim treningom, dolaskom na utakmice –  a to je nešto što je u prirodi mog posla i što se i podrazumeva.