ФСС: Одржана седница ИО а донете одлуке везане и за футсал

На редовној 24. седници Извршног одбора ФСС одржаној 31.маја, у Београду, донето је неколико нових Правилника, Одлука, Пропозиција као и Упутства. Доносимо Вам неколико одлука ИО ФСС везаних за футсал, а пре свега за службена лица тј. у конкретном случају формирање листе за делегате.

ИО ФСС је донео ОДЛУКУ о начину формирања листе делегата на утакмицама лига млађих категорија, супер и Прве лиге за жене, Прве и Друге футсал лиге за такмичарску 2022/2023 сезону.

Овом одлуком детаљније се уређује начин формирања листе делегата на утакмицама лига млађих категорија, Супер и Прве лиге за жене и Прве и Друге Футсал лиге. Дужност делегата на утакмицама могу обављати футсал радници који се налазе на конкретној листи, а коју утврђује Извршни одбор ФСС.

 

  1. да поседује одговарајуће искуство и ужива углед у фудбалској /футсал/ организацији;
  2. да није напунио 70 година живота у тренутку увршћивања на листу делегата;
  3. да је упознат са прописима фудбалске организације, а посебно са одредбама Правила футсал игре, Правилника о такмичењима, Пропозиција такмичења за првенство Прве и друге лиге Србије у футсалу, Пропозиција завршног дела за Футсал куп Србије, Правилника о безбедности и сигурности на футсал утакмицама;
  4. да је здравствено способан за обављање дужности делегата;
  5. да се не налази на листи делегата, или посматрача на утакмицама било ког другог степена такмичења;
  6. да је обављао функцију делегата на непосредно нижем степену такмичења;
  7. да је положио тест провере знања за обављање дужности делегата.

 

Делегате из ове одлуке предлажу територијални фудбалски савези (ФС Војводине, ФС региона Западне Србије, ФС региона Источне Србије, ФС Београда). Територијални фудбалски савези ће приликом предлагања делегата водити рачуна о правичној заступљености свих структура спортских радника, као и о трошковима који ће уследити ангажовањем делегата у обављању њихових функција.

Сваки савез из овог члана има право да предложи делегате за поједину листу, сразмерно броју клубова са његове територије који се такмиче у конкретној лиги и то у односу 1:1 (на сваки клуб може се кандидовати максимално по један делегат). Коначну листу делегата за такмичења из члана 1. ове одлуке усваја Извршни одбор ФСС.

 

На листи делегата футсала ФСС се налазило чак 33 имена за Прву и другу футсал лигу Србије што је заиста било превише, јер по колу се играло 11 утакмица. На јесен ће бити знатно боља ситуација јер се на листи неће налазити они који су на листама фудбала, старији од 70 година, они које ниједан футсал клуб не предложи…

Такође, донета је одлука о летњем и зимском прелазном року за такмичарску 2022/2023 сезону.

Летњи регистрациони период у 2022. години за играче/играчице клубова свих степена такмичења траје од 24. јуна до 15. септембра 2022. године закључно, придржавајући се при томе одредби Правилника о регистрацији, статусу и трансферу играча ФСС. Зимски регистрациони период у 2023. години за играче/играчице клубова свих степена такмичења траје од 16. јануара до 10. фебруара 2023. године закључно.

(Фото: архива Б. Правиловић)